Menu utk berbuka puasa semalam ialah:-
1. Nasi Serai
2. Ayam Merah
3. Kari Daging - prepared by Mak Yong Aina
4. Papadom
5. Acar timun
6. Cantonese Mee
7. Air Mata Kucing + Air Cincau
8.Kurma
9. Kek
Bahan-bahannya:
1 ekor ayam [potong dan basuh]
1 ekor ayam [potong dan basuh]
Kunyit
Tomato Puri
Sos Tomato (kalau x cukup masam leh letak sikit]
Lada boh
Gula melaka
Gula pasir
Garam
Kayu 3 sekawan
Bahan Kisar
8 ulas bawang putih
5 biji bawang merah besar
2 batang serai
1 inci halia
½ inci lengkuas
Cara-cara:
Gaulkan Ayam dengan kunyit dan Garam. Jangan terlalu garing. [Asingkan]
Tumis kayu manis dan rakan2 sampai naik bau.
Tumis kayu manis dan rakan2 sampai naik bau.
Masukkan Bahan kisar dan tunggu sampai wangi.
Masukkan Lada boh. Goreng sampai pecah minyak.
Masukkan gula melaka.
Masukkan Tomato puree dan garam.
Kalau still tawar masukkan gula pasir sedikit dan kalau kurang masam boleh ditambah dengan sos tomato.
No comments:
Post a Comment