Saturday, August 6, 2011

Menu Berbuka Hari Ke - 5 (MERIAHNYA)


Semalam kami berbuka beramai2 satu keluarga. Actually nak celebrate birthday my beloved father. Sbb dah jemu makan kat luar, so this year masak lah kat rumah. So, as usual i masak lauk fevret lah. Nasi Serai & Ayam Merah. Disamping tu buat skit cantonese mee dan rebus air mata kucing..

Menu utk berbuka puasa semalam ialah:-
1. Nasi Serai
2. Ayam Merah
3. Kari Daging - prepared by Mak Yong Aina
4. Papadom
5. Acar timun
6. Cantonese Mee
7. Air Mata Kucing + Air Cincau
8.Kurma
9. Kek









Ayam Masak Merah

Bahan-bahannya:

1 ekor ayam [potong dan basuh]

Kunyit
Tomato Puri
Sos Tomato (kalau x cukup masam leh letak sikit]
Lada boh
Gula melaka
Gula pasir
Garam
Kayu 3 sekawan


Bahan Kisar
ulas bawang putih
biji bawang merah besar
2 batang serai
1 inci halia
½ inci lengkuas

Cara-cara: 
Gaulkan Ayam dengan kunyit dan Garam. Jangan terlalu garing. [Asingkan]
Tumis kayu manis dan  rakan2 sampai naik bau.
Masukkan Bahan kisar dan tunggu sampai wangi.
Masukkan Lada boh. Goreng sampai pecah minyak.
Masukkan gula melaka.
Masukkan Tomato puree dan garam.
Kalau still tawar  masukkan gula pasir sedikit  dan  kalau kurang masam boleh ditambah dengan sos tomato.
Adjust rasa if dah ok masukkan ayam goreng tadi dan gaulkan.
Sedia untuk dihidangkan.





No comments:

Post a Comment