Thursday, June 30, 2011

@ Win LC Clutch From BabyIbu Shoppe!!

@ Win LC Clutch From BabyIbu Shoppe!!


Win LC Clutch From BabyIbu Shoppe!!


14 Jun 2011 - 24 Julai 2011


  • Share giveaway ini dan letakkan gambar di atas di dalam entry anda (Facebook/Blog)
  • Linkkan entri anda dengan entri giveaway ini
  • Masukkan link BabyIbu Shoppe dalam entri tersebut
  • Untuk FB, like BabyIbu Shoppe; Untuk Blogger, linkkan BabyIbu Shoppe dalam bloglist anda
  • Tinggalkan link penyertaan anda di komen entri ini
  • Boleh hantar banyak penyertaan (sama ada melalui FB atau blog). Setiap penyertaan dinilai berasingan



Kategori Entri Paling Menarik/Kreatif


Hadiah Utama
Sebuah clutch/wallet Liz Claiborne Bernilai RM150



Hadiah Saguhati x 2
Voucher BabyIbu Shoppe bernilai RM30 untuk setiap pemenang


Kategori Cabutan Bertuah 
(melalui Random.Org)


Hadiah Utama
Permainan Fisher Price bernilai RM50


Hadiah Saguhati x 5
FM dari UK

Menarikkan? Good luck semua!!!



Apa Nak Jadi??




Astro
Hurmm... Semalam dapat surat dari Astro.. Dia nak revised lagi fee langanan.. Hampeh.. Asyik naikk jek lah.. Last time naik gak.. Nak terminate masih ader lagi kontrak.. Arituh dah terminate package HBO.. Pahtu sales person Astro asyik call dok promote new service. Super Pack .. Yang dok ader ni pon x menyempat tgk..
 X payah lerr... 



TNB
Skang ni Tnb dah malas nak baca takrif elektrik sebulan sekali... Dia dok lump sum 2 bulan sekali.. So bila bacaan direct 2 bulan of coz la limitation dah over..
Let say penggunaan sebulan below 419kw.. Bila diabaca utk dua bulan of coz la more than 419kW.. Above 419kW kene bayar kadar lain.. 
Pandai kan TNB.. Konon la ckp kenaikan taarif hanya utk kadar 419kW ke atas saja. Tapi bila dia dok baca meter dua bulan sekali of coz la penggunaan lebih dr tu..

Sekian.. babai.. 
sape soh pasang Astro & pakai letrik bebanyak.. haa padan muka..
tetiba emo kan..


Wednesday, June 29, 2011

ISRAK DAN MIKRAJ

Sempena hari Israk Mikraj ni nak wat entry skit lah pasal Israk Mikraj...


Peristiwa Israk dan Mikraj yang berlaku pada 27 Rejab, setahun sebelum Hijrah.Peristiwa itu merupakan ujian dan mukjizat yang membuktikan kudrat atau kekuasaan Allah Subhanahu Wataala. Allah Subhanahu Wataala telah menunjukkan bukti-bukti kekuasaan dan kebesaran-Nya kepada Baginda Sallallahu Alaihi Wasallam.


1. Sebelum Israk dan Mikraj

Rasulullah S. A. W. mengalami pembedahan dada / perut, dilakukan oleh malaikat Jibrail dan Mika'il. Hati Baginda S. A. W.. dicuci dengan air zamzam, dibuang ketul hitam ('alaqah) iaitu tempat syaitan membisikkan waswasnya. Kemudian dituangkan hikmat, ilmu, dan iman. ke dalam dada Rasulullah S. A. W. Setelah itu, dadanya dijahit dan dimeterikan dengan "khatimin nubuwwah". Selesai pembedahan, didatangkan binatang bernama Buraq untuk ditunggangi oleh Rasulullah dalam perjalanan luar biasa yang dinamakan "Israk" itu.

2. Semasa Israk (Perjalanan dari Masjidil-Haram ke Masjidil-Aqsa):

Sepanjang perjalanan (israk) itu Rasulullah S. A. W. diiringi (ditemani) oleh malaikat Jibrail dan Israfil. Tiba di tempat-tempat tertentu (tempat-tempat yang mulia dan bersejarah), Rasulullah telah diarah oleh Jibrail supaya berhenti dan bersembahyang sebanyak dua rakaat. Antara tempat-tempat berkenaan ialah:

i. Negeri Thaibah (Madinah), tempat di mana Rasulullah akan melakukan hijrah. ii. Bukit Tursina, iaitu tempat Nabi Musa A. S. menerima wahyu daripada Allah; iii. Baitul-Laham (tempat Nabi 'Isa A. S. dilahirkan);

Dalam perjalanan itu juga baginda Rasulullah S. A. W. menghadapi gangguan jin 'Afrit dengan api jamung dan dapat menyasikan peristiwa-peristiwa simbolik yang amat ajaib. Antaranya :

§ Kaum yang sedang bertanam dan terus menuai hasil tanaman mereka. apabila dituai, hasil (buah) yang baru keluar semula seolah-olah belum lagi dituai. Hal ini berlaku berulang-ulang. Rasulullah S. A. W. dibertahu oleh Jibrail : Itulah kaum yang berjihad "Fisabilillah" yang digandakan pahala kebajikan sebanyak 700 kali ganda bahkan sehingga gandaan yang lebih banyak.

§ Tempat yang berbau harum. Rasulullah S. A. W. diberitahu oleh Jibrail : Itulah bau kubur Mayitah (tukang sisir rambut anak Fir'aun) bersama suaminya dan anak-anak-nya (termasuk bayi yang dapat bercakap untuk menguatkan iman ibunya) yang dibunuh oleh Fir'aun kerana tetapt teguh beriman kepada Allah (tak mahu mengakui Fir'aun sebagai Tuhan).

§ Sekumpulan orang yang sedang memecahkan kepala mereka. Setiap kali dipecahkan, kepala mereka sembuh kembali, lalu dipecahkan pula. Demikian dilakukan berkali-kali. Jibrail memberitahu Rasulullah: Itulah orang-orang yang berat kepala mereka untuk sujud (sembahyang).

§ Sekumpulan orang yang hanya menutup kemaluan mereka (qubul dan dubur) dengan secebis kain. Mereka dihalau seperti binatang ternakan. Mereka makan bara api dan batu dari neraka Jahannam. Kata Jibrail : Itulah orang-orang yang tidak mengeluarkan zakat harta mereka.

§ Satu kaum, lelaki dan perempuan, yang memakan daging mentah yang busuk sedangkan daging masak ada di sisi mereka. Kata Jibrail: Itulah lelaki dan perempuan yang melakukan zina sedangkan lelaki dan perempuan itu masing-masing mempunyai isteri / suami.

§ Lelaki yang berenang dalam sungai darah dan dilontarkan batu. Kata Jibrail: Itulah orang yang makan riba`.
§ Lelaki yang menghimpun seberkas kayu dan dia tak terdaya memikulnya, tapi ditambah lagi kayu yang lain. Kata Jibrail: Itulah orang tak dapat menunaikan amanah tetapi masih menerima amanah yang lain.

§ Satu kaum yang sedang menggunting lidah dan bibir mereka dengan penggunting besi berkali-kali. Setiap kali digunting, lidah dan bibir mereka kembali seperti biasa. Kata Jibrail: Itulah orang yang membuat fitnah dan mengatakan sesuatu yang dia sendiri tidak melakukannya.

§ Kaum yang mencakar muka dan dada mereka dengan kuku tembaga mereka. Kata Jibrail: Itulah orang yang memakan daging manusia (mengumpat) dan menjatuhkan maruah (mencela, menghinakan) orang.

§ Seekor lembu jantan yang besar keluar dari lubang yang sempit. Tak dapat dimasukinya semula lubang itu. Kata Jibrail: Itulah orang yang bercakap besar (Takabbur). Kemudian menyesal, tapi sudah terlambat.

§ Seorang perempuan dengan dulang yang penuh dengan pelbagai perhiasan. Rasulullah tidak memperdulikannya. Kata Jibrail: Itulah dunia. Jika Rasulullah memberi perhatian kepadanya, nescaya umat Islam akan mengutamakan dunia daripada akhirat.

§ Seorang perempuan tua duduk di tengah jalan dan menyuruh Rasulullah berhenti. Rasulullah S. A. W. tidak menghiraukannya. Kata Jibrail: Itulah orang yang mensesiakan umurnya sampai ke tua.

§ Seorang perempuan bongkok tiga menahan Rasulullah untuk bertanyakan sesuatu. Kata Jibrail: Itulah gambaran umur dunia yang sangat tua dan menanti saat hari kiamat.

Setibanya di masjid Al-Aqsa, Rasulullah turun dari Buraq. Kemudian masuk ke dalam masjid dan mengimamkan sembahyang dua rakaat dengan segala anbia` dan mursalin menjadi makmum.

Rasulullah S. A. W. terasa dahaga, lalu dibawa Jibrail dua bejana yang berisi arak dan susu. Rasulullah memilih susu lalu diminumnya. Kata Jibrail: Baginda membuat pilhan yang betul. Jika arak itu dipilih, nescaya ramai umat baginda akan menjadi sesat.

3. Semasa Mikraj (Naik ke Hadhratul-Qudus Menemui Allah):

Didatangkan Mikraj (tangga) yang indah dari syurga. Rasulullah S. A. W. dan Jibrail naik ke atas tangga pertama lalu terangkat ke pintu langit dunia (pintu Hafzhah).

. Langit Pertama: Rasulullah S. A. W. dan Jibrail masuk ke langit pertama, lalu berjumpa dengan Nabi Adam A. S. Kemudian dapat melihat orang-orang yang makan riba` dan harta anak yatim dan melihat orang berzina yang rupa dan kelakuan mereka sangat huduh dan buruk. Penzina lelaki bergantung pada susu penzina perempuan.

i. Langit Kedua: Nabi S. A. W. dan Jibrail naik tangga langit yang kedua, lalu masuk dan bertemu dengan Nabi 'Isa A. S. dan Nabi Yahya A. S.

ii. Langit Ketiga: Naik langit ketiga. Bertemu dengan Nabi Yusuf A. S. 



iii. Langit Keempat: Naik tangga langit keempat. Bertemu dengan Nabi Idris A. S.


iv. Langit Kelima: Naik tangga langit kelima. Bertemu dengan Nabi Harun A. S. yang dikelilingi oleh kaumnya Bani Israil.

v. Langit Keenam: Naik tangga langit keenam. Bertemu dengan Nabi-Nabi. Seterusnya dengan Nabi Musa A. S. Rasulullah mengangkat kepala (disuruh oleh Jibrail) lalu dapat melihat umat baginda sendiri yang ramai, termasuk 70,000 orang yang masuk syurga tanpa hisab.

vi. Langit Ketujuh: Naik tangga langit ketujuh dan masuk langit ketujuh lalu bertemu dengan Nabi Ibrahim Khalilullah yang sedang bersandar di Baitul-Ma'mur dihadapi oleh beberapa kaumnya. Kepada Rasulullah S. A. W., Nabi Ibrahim A. S. bersabda, "Engkau akan berjumapa dengan Allah pada malam ini. Umatmu adalah akhir umat dan terlalu dha'if, maka berdoalah untuk umatmu. Suruhlah umatmu menanam tanaman syurga iaitu  LAH HAULA WALA QUWWATA ILL
A BILLAH". Mengikut riwayat lain, Nabi Irahim A. S. bersabda, "Sampaikan salamku kepada umatmu dan beritahu mereka, syurga itu baik tanahnya, tawar airnya dan tanamannya ialah lima kalimah, iaitu: SUBHANALLAH, WAL-HAMDULILLAH, WA lah ILAHA ILLALLAH ALLAHU AKBAR dan WA lah HAULA WA lah QUWWATA ILLA BILLAHIL- 'ALIYYIL-'AZHIM. Bagi orang yang membaca setiap kalimah ini akan ditanamkan sepohon pokok dalam syurga". Setelah melihat beberpa peristiwa! lain yang ajaib. Rasulullah dan Jibrail masuk ke dalam Baitul-Makmur dan bersembahyang (Baitul-Makmur ini betul-betul di atas Baitullah di Mekah).

vii. Tangga Kelapan: Di sinilah disebut "al-Kursi" yang berbetulan dengan dahan pokok Sidratul-Muntaha. Rasulullah S. A. W. menyaksikan pelbagai keajaiban pada pokok itu: Sungai air yang tak berubah, sungai susu, sungai arak dan sungai madu lebah. Buah, daun-daun, batang dan dahannya berubah-ubah warna dan bertukar menjadi permata-permata yang indah. Unggas-unggas emas berterbangan. Semua keindahan itu tak terperi oleh manusia. Baginda Rasulullah S. A. W. dapat menyaksikan pula sungai Al-Kautsar yang terus masuk ke syurga. Seterusnya baginda masuk ke syurga dan melihat neraka berserta dengan Malik penunggunya.

viii. Tangga Kesembilan: Di sini berbetulan dengan pucuk pokok Sidratul-Muntaha. Rasulullah S. A. W. masuk di dalam nur dan naik ke Mustawa dan Sharirul-Aqlam. Lalu dapat melihat seorang lelaki yang ghaib di dalam nur 'Arasy, iaitu lelaki di dunia yang lidahnya sering basah berzikir, hatinya tertumpu penuh kepada masjid dan tidak memaki ibu bapanya.

ix. Tangga Kesepuluh: Baginda Rasulullah sampai di Hadhratul-Qudus dan Hadhrat Rabbul-Arbab lalu dapat menyaksikan Allah S. W. T. dengan mata kepalanya, lantas sujud. Kemudian berlakulah dialog antara Allah dan Muhammad, Rasul-Nya:
Allah S. W. T : Ya Muhammad.
Rasulullah : Labbaika. 
Allah S. W. T : Angkatlah kepalamu dan bermohonlah, Kami perkenankan. 
Rasulullah : Ya, Rabb. Engkau telah ambil Ibrahim sebagai Khalil dan Engkau berikan dia kerajaan yang besar. Engkau berkata-kata dengan Musa. Engkau berikan Dawud kerajaan yang besar dan dapat melembutkan besi. Engkau kurniakan kerajaan kepada Sulaiman yang tidak Engkau kurniakan kepada sesiapa pun dan memudahkan Sulaiman menguasai jin, manusia, syaitan dan angin. Engkau ajarkan 'Isa Taurat dan Injil. Dengan izin-Mu, dia dapat menyembuhkan orang buta, orang sufaq dan menghidupkan orang mati. Engkau lindungi dia dan ibunya daripada syaitan. 
Allah S. W. T : aku ambilmu sebagai kekasih. Aku perkenankanmu sebagai penyampai berita gembira dan amaran kepada umatmu. Aku buka dadamu dan buangkan dosamu. Aku jadikan umatmu sebaik-baik umat. Aku beri keutamaan dan keistimewaan kepadamu pada hari qiamat. Aku kurniakan tujuh ayat (surah Al-Fatihah) yang tidak aku kurniakan kepada sesiapa sebelummu. Aku berikanmu ayat-ayat di akhir surah al-Baqarah sebagai suatu perbendaharaan di bawah 'Arasy. Aku berikan habuan daripada kelebihan Islam, hijrah, sedekah dan amar makruf dan nahi munkar. Aku kurniakanmu panji-panji Liwa-ul-hamd, maka Adam dan semua yang lainnya di bawah panji-panjimu. Dan aku fardhukan atasmu dan umatmu lima puluh (waktu) sembahyang.

4. Selesai munajat



Rasulullah S. A. W. di bawa menemui Nabi Ibrahim A. S. kemudian Nabi Musa A. S. yang kemudiannya menyuruh Rasulullah S. A. W. merayu kepada Allah S. W. T agar diberi keringanan, mengurangkan jumlah waktu sembahyang itu. Selepas sembilan kali merayu, (setiap kali dikurangkan lima waktu), akhirnya Allah perkenan memfardhukan sembahyang lima waktu sehari semalam dengan mengekalkan nilainya sebanyak 50 waktu juga.

5. Selepas Mikraj

Rasulullah S. A. W. turun ke langit dunia semula. Seterusnya turun ke Baitul-Maqdis. Lalu menunggang Buraq perjalanan pulang ke Mekah pada malam yang sama. Dalam perjalanan ini baginda bertemu dengan beberapa peristiwa yang kemudiannya menjadi saksi (bukti) peristiwa Israk dan Mikraj yang amat ajaib itu (Daripada satu riwayat peristiwa itu berlaku pada malam Isnin, 27 Rejab, kira-kira 18 bulan sebelum hijrah). Wallahu'alam.

(Sumber : Kitab Jam'ul-Fawaa`id) Kesimpulannya, peristiwa Israk dan Mikraj bukan hanya sekadar sebuah kisah sejarah yang diceritakan kembali setiap kali 27 Rejab menjelang. Adalah lebih penting untuk kita menghayati pengajaran di sebalik peristiwa tersebut bagi meneladani perkara yang baik dan menjauhi perkara yang tidak baik. Peristiwa Israk dan Mikraj yang memperlihatkan pelbagai kejadian aneh yang penuh pengajaran seharusnya memberi keinsafan kepada kita agar sentiasa mengingati Allah dan takut kepada kekuasaan-Nya.

Seandainya peristiwa dalam Israk dan Mikraj ini dipelajari dan dihayati benar-benar kemungkinan manusia mampu mengelakkan dirinya daripada melakukan berbagai-bagai kejahatan. Kejadian Israk dan Mikraj juga adalah untuk menguji umat Islam (apakah percaya atau tidak dengan peristiwa tersebut). Orang-orang kafir di zaman Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam langsung tidak mempercayai, malahan memperolok-olokkan Nabi sebaik-baik Nabi bercerita kepada mereka. 

Nasi Goreng Idaman Kalbu

Menu ke dua.. Saje jek kan citer pasal makan.. Malas citer banyak tgk jek lah.. Bak kata org buat cuci mata.. hihihii.. =)

Pic x clear sbb dr hp murah jekk & dah lapo sangat time ni.. Tu yang malas nak lari p amik camera..



Tuesday, June 28, 2011

Sandwich Tuna penambat selera..

Rasanya lom buat lagi entry pasal kisah sandwich ni... Actually sandwich ni dihasilkan oleh Ery.. Kira hasil tangan En Suami lah ni.. Konon2 resepi diet.. tapi bila ader aksesori tambahan tu leh kira resepi diet kah??

Mmg simple lah nak sediakan sandwich ni..  
Kalau makan kat Luar mau kene RM10 hinggit..

Main : Roti , Tuna, Salad,Tomato, Timun, Sos, Mayonnaise
Aksesori : Daging burger ( dalam salad), Sosej & Kentang goreng

Mari kita jenguk hasilnya...

Full set

close up

Salad daging..


Monday, June 27, 2011

Johnson & Johnson Infant Touch

Last year pergi berdua dgn Ery but this year bertiga termasuk Irfan.. As usual, Irfan mmg x reti diam hokeh... Dia suka jerittt.. pastu merangkak ke hulu hilir.. pastu sibuk main macam2.. Baru 8 bulan dah sgt aktif mcm tu.. So x dpt amik pic bebanyak lah time ni..









KEPAK bukan sebarang KEPAK...

Ini bukan KEPAK Ayam yer.. Ini adalah singkatan bagi Karnival Kerjaya Perniagaan Kemahiran.. =)


Lepas habis Johnson Infant Touch kami bejalan kaki ke seberang bangunan (Pesada Johor).. Lucky ader jejantas yg menghubungkan kedua building.. 

Saje dok intai2 pasal KEPAK..  Karnival ini bukan sahaja tertumpu kepada semua job hunters yg sibuk mencari peluang pekerjaan malah terbuka kepada mereka yang ingin menceburi bidang perniagaan & belajar kemahiran...

Ada beberapa booth utk job hunters & a few juga utk peniaga2 bumiputera yang mempromosikan produk mereka. As usual gambar x bape banyak.. 

I pulak sibuk buat foot massage & beli garam tunku.. Ery as usual dgn madu tualang... Kopi nenas, sos nenas dll..

Ery @ Booth jual madu..

View @ IRDA Booth


Friday, June 24, 2011

Yey..!! Barang Dah Sampai.. =)

I bought something for Irfan through online.. I order order kat web ini... Dia ader jual barang 
New & Preloved..
Sampai jek rumah ingat nak ajak Irfan main, tapi dia tdo lak.. Then i pon pasangkan dulu benda tu.. X sampai 1/2 jam dia bangun.. hihihi.. Nak suh dia jalan, lom pandai lagi, still kelam kabut..





Nasi Lemak Sambal Sotong + Ayam Pandan

Dah lama rasanya x update cite2 pasal makanan.. Tuan tanah nak diet lah kononnye.. Tapi stengah jalan jek lah... Smalam ingat nak makan kat luar, pikir punya pikir, as usal x tau nak makan kat mane dan yang palin penting nak makan aper... So ckp ngan Ery kalau lapar i masak sambal sotong.. Memandangkan hanya itu yg cepat dan pantas utk dilaksanakan.. Ewahhh..

So the jurney begin.. Sambal sotong kene lawan ngan something yg berbaloi.. keluar rumah cantas 3-4 lai daun pandan & trus masak nasi lemak without santan.. hahahha... 
Not bad hokeh... 

Nasi : Beras, Halia, bawang, halba, daun pandan, garam, gula, setitik minyak makan.
Sambal : Bawang putih, Bawang Merah, Cili boh, Sotong Basah, Garam, Gula, Air Asam
Aksesori Tambahan : Telur Dadar, Ikan Bilis, Ayam pandan


Thursday, June 23, 2011

Homestay @ Limastiga, Umbai, Melaka

Baru2 ni kazen i cadang nak buat family day @ Limastiga... Konsep homestay.. Memula dengar homestay dah terbayang..alamak rumah cam kat kampung2 ker.. skali bila pegi kat web dia.. Wow..!! kehlass ok... Very2 mendamaikan & seswai skali nak buat family dya.. Jom jenguk2 tempat dia.

 


Limastiga : Pavilion


RumahSatu(interior)


Limastiga Homestay Reservations
2046 Jalan Bukit Tembakau,
77300 Umbai,
Melaka

Siti
H/P no : 012-6237687 / 012-6581381
Fax no : 06-2832082

email : limastiga@gmail.com



Tuesday, June 21, 2011

4th Generation

Last week kazen dr KL turun.. We all mmg la teringin sgt nak meet together2 coz dah lama x berjumpa kan...
The best thing, kazen i ni ade bb girl.. baru 10months.. Kiranya dalam ramai2 kumbang terselit la sekuntum bunga...







 agak mencabar ye nak amik pic budak2 kecik ni...



Monday, June 20, 2011

Yummy..!!

Last Saturday I order chocolate cake from TOCC... 
Saje nak makan2 for Father's day...
So lepas kerja on staurday g pick up kat rumah tokey TOCC..
Very nice..
Tapi kitorg makan on Sunday @ Pantai D'Punggai (Desaru)
Wah sempat lagi berpiknik...




sape yg berkenan sila lah ke :


Jehan 0177339509 or Yati 012-7062844


Friday, June 17, 2011

Seronok Pulak

Kalo dulu jangan harap nak masok contest sana, contest sini..
Lagi2 plak time anak dara..
Bila tgh peknen kalo boleh nak sembunyikkan diri.. nak nak time ujung2 kan..
sbb badan time tu macam x muat frame kamera...
Tapi bila dah ade bb sibukk nak masok contest sana.. contest sini...
sibuk amik pic bb sana sini.. SERONOK PULAK..
Tapi itu lah adat kan.. 
Lastly kalau u all x suka ada aku kesah....??


HAPPY Father's Day

Ahad ni  merupakan Father;s Day... So nak wish la siap2..
Happy Father's day buat 
ayah HJ HARON IBRAHIM 
hubby KUSYAIRI BAHARUDDIN
fil BAHARUDDIN AMIN