Hari kedua masih meneruskan misi berbuka di rumah dengan masakan sendiri..
Hari ni kene lah masak mcm biasa kan.. Dlm fridge ader ikan tenggiri beberapa keping. So i pun buat kari ikan. Normally i menggunakan ikan kaci sbb isinya lebih lembut.. X pe lah, this time tuka selera pulak.
So menu utk berbuka semalam ialah:-
1. Nasi Putih
2. Roti Prata
3. Kari Ikan Tenggiri
4. Paprik Sotong + Udang
5. Kurma
6. Air Coco Collagen with Lobata (for me) , Gold Roast Cafe (for Ery)
Paprik Sotong & Udang
Bahan-bahannya:
500gm udang & sotong [mix]
500gm udang & sotong [mix]
2 ulas bawang putih [cincang halus]
1 biji bawang merah besar [hiris kasar]
1/2 biji carrot [potong memanjang]
3 batang kacang panjang [dipotong]
2 batang putik jagung [ hiris kasar]
2 batang putik jagung [ hiris kasar]
3 helai daun limau purut
1 batang serai [ dititik]
1 sudu sos tiram
1 sudu sos cili
1 sudu teh sos ikan
garam secukup rasa
Cara-cara:
Masukkan minyak, tumis bawang putih, bawang merah hingga naik bau.
Masukkan sotong biar sehingga masak & kemudian masukkan pula udang masak sebentar saja
Tambahkan sos tiram, sos cili, sos ikan dan sedikit garam.
Tambahkan sos tiram, sos cili, sos ikan dan sedikit garam.
Gaul sebati, biarkan sebentar.Masukkan carrot, putik jagung & kacang panjang. Gaul rata, biar sayur masak.
Masukkan bawang dan daun limau purut, kacau rata dan padamkan api.
Sedia untuk dihidangkan.
Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment