Saturday, October 29, 2011

Kerapu Steam + Sawi Oyster

Sibuk dok citer pasal makan pulok dah... Smalam masa dok jenguk2 blog Azzamoro, ternampak lah tuan empunya blog dok masak ikan steam.. Uish ape lagi kecur liur dok tgk blog tuh.. Balik keje lepas ambil Irfan trus meluru balik rumah.. Keluarkan ikan kerapu yg dibeli last week & klentang klentung prepare utk masak.. Sementara tungu ikan defrost sempat lagi tgk tv tuh citer Lovely in laws.. Best ooo...

Lepas jek abis citer tu trus masak nasi & siapkan bahan2 utk steam ikan.. Simple jek kali ni.. main hiris2 jek sumer.. Pastu bancuh skit lime powder & tuang atas ikan.. 
Dah siap masuk dalam multi cooker & tinggal jek.. Sambung masak sayur.. Sementara dok sibuk masak, ipan lak sama naik mengemas.. uhuhuhuhu...
 


Kerapu Steam Limau

Kerapu  Steam

Bahan-bahannya:
1 ekor ikan kerapu
2 ulas bawang putih - hiris
2 biji bawang merah besar - hiris
½ inci haliahiris
1 batang serai - hiris
4 tangkai cili padi - hiris
Serbuk limaubancuh air
Garam
Gula

Cara-cara: 
Lumurkan ikan dengan garam
Tabur bahan2 hiris
Siramkan bahan2 + ikan dengan air limau / jus limau.
Kukus sehingga ikan masak
Sedia untuk dihidangkan.


Pelakon tambahan : Sawi Oyster + Tahu jepun

Sawi Oyster + Tahu jepun

Bahan-bahannya:
1 pokok sawi
1 paket tahu jepunpotong ikut suka
2 ulas bawang putih cincang
Sos Tiram
Minyak Masak
Minyak Bijan
Garam
Cara-cara: 
Goreng tahu jepun hingga garing dan ketepikan.
Tumis bawang putih hingga wangi.
Masukkan sos tiram dan sedikit air.
Masukkan beberapa titik minyak bijan dan garam.
Masukkan sawi dan tahu jepun.
Masak seketika.
Sedia untuk dihidangkan.


Habis huru hara jadinya.. Tu x masuk kat depan lagi tuh..

2 comments:

  1. sedap n mudah nak prepare kan?

    mmg akan buat lg la nampaknye. hehe

    ReplyDelete
  2. simple giler.. sementara tunggu masak leh layan tv dulu.. =)

    ReplyDelete