Setelah sekian lama perut ni disumbat dengan pelbagai jenis makanan, so last night I masak
Something yg ringan dan lembut. No nasi, no kari, no sambal & no kuah lemak. I masak kuetiow sup ahahha…Simple kan.. Tp haruslah berkhasiat.. Konon2 nak buat mcm hor fun kat Old town kopitiam tu tp x khatam lagi.. Buat ikut suka lah gamaknya..
Kue Tiow Sup
Bahan-bahannya:
10 ekor udang
10 ekor udang
4 ulas bawang putih [cincang halus]
1/2 biji carrot [potong memanjang]
4 batang sawi [dipotong]
1 keping fish cake [ hiris]
1 keping fish cake [ hiris]
4 biji fish ball [hiris]
3 helai daun limau purut
4 sudu sos tiram
3 sudu minyak bijan
lada sulah
garam secukup rasa
Cara-cara:
Masukkan minyak, tumis bawang putih hingga naik bau.
Masukkan udang masaksebentar saja
Tambahkan sos tiram & air.
Tambahkan sos tiram & air.
Gaul sebati, biarkan sebentar.Masukkan carrot, fish cake & fish ball & sawi. Gaul rata, biar sayur masak.
Masukkan lada sulah, garam &minyak bijan.Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment