Punyalah dok jenuh kepala otak nak makan aper utk bukak puasa semalam..
So lunch hour keluar jap g pasar, dekat jek ngan office.
Tujuannya nak cari sayur & ikan utk hantar ke rumah bbsitter Irfan..
Normally i bought chicken jek kat jusco.
Since Ery pesan suh kurangkan makan ayam so i tukar lak lah ke ikan utk this week..
I bought ikan kaci.. Ambik 5 potong.. Kot la nak beli sepotong jek kan...
Agak besar jugak lah portion dia.. I jenguk2 gak ikan tenggiri tp mcm x bekenan..
So alang2 dah ader ikan, i beli skali bendi & kelapa..
For Irfan, I beli kentang, bayam & Carrot..
Lepas asingkan sepotong ikan utk hantar ke rumah bbsitter Irfan, Yg lelainnya masuk ke dalam periuk lah..
Ikan baru kalau masak berkuah mmg sedap.. Kalau x masak semua , ntah bila lah nak masaknyer..
Ikan kalau simpan lama2 mmg x sedap..
Ptg call Ery suh dia p pick up Irfan coz I nak masak.
Kalau ambik Irfan awal2 haruslah ikan ke mana nasi ke mana...
Si kenit tu nak ajak main jek.. kalau tinggalkan sendiri mau meraung kan..
Utk pengetahuan ramai, i try masak kari lepas dua tahun kawin.. hahhaha
tu pon sbb mama Ery ajar secara live kat umah..
Kalo x mmg sampai hari ni pon x penah cuba..
The best thing, cuma satu jenis ikan jek yg i masak selama ni iaitu Ikan KACI..
Menu berbuka semalam
Nasi Putih
Kari Ikan Kaci
Bayam goreng
Telur Masin
Air Cincau
the making of : watak utama si KACI
the making of : BEndi & kawan kawan
the making of : Tu dia dah start mengelegak
Siap : Kari Ikan Kaci
Watak sampingan : Bayam goreng
Watak sampingan : Telur Masin
Resepi Kari Ikan Kaci
Bahan
1. Ikan Kaci
2. Bendi
3. Bawang Merah + Bawang Putih - Hiris
4. Serbuk kari Adabi ( bancuh dgn air)
5. Bawang Merah + Bawang Putih - Blend
6. Halba
7. Santan
8. Minyak makan
9. Daun kari
10. Air asam
11. Garam + Gula
Cara-Cara
1. Panas kuali dgn minyak makan tumis hirisan bawang merah + putih, daun kari sampai harum
2. Masuk bawang merah + putih blend- sampai harum
3. Tabur halba
4. Masuk rempah kari yg dah dibancuh dgn air skit goreng sampai garing.
5. Masuk ikan ( kalau kering sgt letak air skit) tutup ngan penutup periuk kejap.
6. Balik2 kan ikan pelahan2..
7. Masukkan santan 1/2 cawan
8. Masukkan air asam jawa. (Kalau suka masam cam saya letak lebih skit) + garam + gula skit
9. Rasa.. kalau x ngam adjust ikut suka...
ikan kaci tu apa?
ReplyDeletekuaci taw ler ...
hhihihi.. nama dia ikan kaci.. kalau kat pasar ader jual.. isi dia lembut. sodap ehh..
ReplyDeleteI have bookmarked your blog, the articles are way better than other similar blogs.. thanks for a great blog!
ReplyDeletebest baby bottle warmer