Friday, June 18, 2010

Bihun Singapore

Uish da bape lama x jumpa nasi kat umah... Wah lama ker? Rasa2 nye baru beberapa hari kot lepas masak nasi lemak aritu.... This time tetiba malas giler nak masak, Ery lak lapor... As usual kalo wife x de mood nak masak, Dia akan goreng2 jek. (Istilah perkataan goreng2 bagi rumah kami adalah mengoreng makanan beku @ lebih dikenali sebagai frozen fast food. Contohnya, sosej, nugget fish fillet dll. yang sememangnya stok wajib di dalam fridge..) Wah sungguh x sihat sekali...


So fikir punya fikir, daripada makan benda tu sumer baik buat bihun pastu sumbat sayur banyak2.. Udang segar yang beli kat pasar aritu pon ada balance lagi, maka perjalanan menyiapkan bahan bihun goreng pon bermula... Da le pagi tadi goreng kue tiow as breakfast, malam pulak buat bihun. Oleh kerana pagi dah goreng kue tiow kicap maka malam buat kaler putih la pulak...


Untuk masak bihun kaler putih ni, Ery lagi expert... So part i cuma menyipakan bahan2.. Ery pulak ambil part menggoreng dan hasilnya seperti di bawah... Sihat kan... Bukan seperti bihun goreng tapi sayur goreng bihun.... hhihiihihi...


Resepi bihun ni simple jek:-

1) Goreng isi ayam, fish cake & udang separa masak.
2) Masukkan bawang putih & merah blend (bawang putih lebihkan ckit) - Sampai wangi
3) Letak sos tiram, stok ayam, garam - Kalau kering sgt tambahkan air ckit.
4) Masukkan bihun & segala macam sayur (Kami guna sawi, carrot & kubis skit) - saje nak bagi meriah.. warna warni kan..
5) Gaulkan kesemua bahan di atas sampai sebati. Kalau tawar campak kan garam lagi. (Jangan la sampai masin pulak...)
6) Renjiskan sedikit minyak bijan kasi wangi...
7) Siap & hidang kat dalam pinggan.. Tabur bawang goreng ckit. Ala macam2 kat kedai tu....
8) Makan....



Sedap wehhh... Bihun Singapore

p/s : bihun Singapore ada dua jenis lah.. yang kaler putih seperti di atas dan yang kaler merah+kuah tauco. But i dun like yang kuah tauco tu...


No comments:

Post a Comment