Semalam teringin la pulak nak makan bihun kari... hurm sejak peknen ni macam macam pulak lah rasa nak makan.. Kalau dulu susah nak sentuh kari ni... Sambal belacan lagi lah pulak.. X penah di makan... Tengok sambal belacan pun da pening...
Tapi bila peknen, sambal blacan pun i sapu ok... Uiskhh anak Ery betol lah.. Ery adalah penggemar setia sambal belacan dan kari.... baby pon ikut sama.. Mama yang x makan ni, time peknen leh sapu abis siap tercari2 lagi kan... alahai baby.... nanti pas deliver nak tengok lah mama sentuh x sambal belacan...
So, smalam lepas balik kerja terus ke Today's market beli barang2 nak masak bihun kari.. Resepi print jek kat internet.... Pastu pepandai lah modified sendiri kan...
Resepi bihun kari yang i masak semalam adalah seperti berikut :-
Bahan A (Kuah)
Tapi bila peknen, sambal blacan pun i sapu ok... Uiskhh anak Ery betol lah.. Ery adalah penggemar setia sambal belacan dan kari.... baby pon ikut sama.. Mama yang x makan ni, time peknen leh sapu abis siap tercari2 lagi kan... alahai baby.... nanti pas deliver nak tengok lah mama sentuh x sambal belacan...
So, smalam lepas balik kerja terus ke Today's market beli barang2 nak masak bihun kari.. Resepi print jek kat internet.... Pastu pepandai lah modified sendiri kan...
Resepi bihun kari yang i masak semalam adalah seperti berikut :-
Bahan A (Kuah)
Kayu Manis
Bunga Lawang
Bawang Merah + BAwang Putih Blend
Cili Boh
Rempah Kari
Ayam
Fish Cake
Minyak Makan
Santan + Air
Garam,Gula,Asam Keping
Bahan B + Aksesori
Bihun - dicelur
Taugeh - dicelur
Tahu - Digoreng & Dipotong2
Telur - Direbus + Potong 2 (Buang la kulit dia kan...)
Cili Merah - Dihiris
Isi Ayam - Direbus + Diracik2
Daun Bawang + Daun Sup - Hiris
Bawang Goreng
Caranya :
1) Letak minyak dalam periuk , agak da panas masuk kayu Manis & Bunga Lawang
2) Masuk Bawang Blend + Cili Boh goreng sampai wangi
3) Masuk Rempah Kari kacau2 lebih kurang 2 min
4) Masuk ayam + fish cake - gaulkan sampai keluar minyak
5) Masuk garam ckit..
6) Masuk santan + Air
7) Masuk Garam , Gula , Asam Keping... - Masak sampai mendidih... hati2 ya jangan sampai pecah santan...
8) Letak Bihun dalam mangkuk , tuang kuah
9) Letak segala aksesori
10) Sedia untuk dimakan........
Sebenarnya aksesori tu boleh letak ikut suka hati.. Nak Letak tahu Pop pon boleh.. Tapi kene masak skali dengan kuah la... Even nampak simple tapi agak leceh juga lah. Bukan aper part nak sediakan aksesori tu ha... Nak kene celur, rebus, goreng, hiris bagai kan... HAhahahha.... So far taste dia ok la jugak even first time buat sepanjang lahir kat muka bumi ni....
"Bihun kari"
No comments:
Post a Comment