Ingat x pada story Kesukaan Kepada Periuk so semalam merupakan perasmian periuk tersebut. Menu pertama yg dimasak ialah lodeh / kuah lontong.. 1st time masak kuah lontong.. Rasa ok tp agak cair sikit.. Ery pon ckp utk 1st time masak dah kira ok..
Kononya nak cuba jek masak sikit.. tgh dok buat preparation tiba2 BBsitter Irfan call ckp nak dtg rumah.. ape lagi trus jek lah masak skali.. Kuah kacang x de, pegi Today's mart beli sate & mintak kuah kacang extra.. Settle.. Next time masak kasi pekat lak.. hhhihihi..
Kononya nak cuba jek masak sikit.. tgh dok buat preparation tiba2 BBsitter Irfan call ckp nak dtg rumah.. ape lagi trus jek lah masak skali.. Kuah kacang x de, pegi Today's mart beli sate & mintak kuah kacang extra.. Settle.. Next time masak kasi pekat lak.. hhhihihi..
Kuah Lodeh / Lontong
Bahan-bahannya:
Bahan Kisar
2 ulas bawang putih
Bahan Kisar
2 ulas bawang putih
1 biji bawang merah besar
4 biji cili padi
Segenggam udang kering
6 ekor udang [potong kecil]
1 biji carrot [hiris]
6 batang kacang panjang [hiris serong]
1 biji sengkuang [hiris panjang]
1 biji sengkuang [hiris panjang]
1 biji kubis [potong kasar]
1 batang serai [dititik]
1/4 inci lengkuas [dititik]
3 paket tampe [goreng]
1 bungkus suun [rendam]
1 biji kentang [potong dadu]
garam secukup rasa
Cara-cara:
Masukkan minyak, masukkan serai, lengkuas & bahan kisar tumis hingga naik bau.
Masukkan udang masaksebentar saja
Tambahkan air dan sedikit garam.
Tambahkan air dan sedikit garam.
Masukkan sayur sayuran dan sedikit garam masak sebentar.
Masukkan santan dan kacau rata . Hati2 jangan sampai pecah minyak..
Masukkan suun yang direndam dan padamkan api.
Sedia untuk dihidangkan.
Hidangkan dengan nasi impit, telur rebus & kuah kacang
No comments:
Post a Comment