Saturday, February 26, 2011

Cantonese Mee For Dinner

Dah lama rasanya x update pasal makanan... sejak si kecik ni ader jarang jugak ler nak memasak... Bukan aper , balik keje dah petang then pick up kat umah bbsitter & sampai umah sibuk layan dia plak... So one day tu tetiba teringin la pulak nak makan cantonese mee... I ni mmg agak cerewet pasal makan, normally kalau nakmakan cantonese mee kerr beef kue tiow ker kene pergi kat certain2 kedai jek.. Bukan aper, kalau diorg modified resepi tu, jadi cam hampeh lak.. nak2 kalo makan kat kedai tomyam.. hancuss rasa dia...
Tgk mmg mcm simple jek la, tapi yg leceh nak sediakan rencah.. Biasalah kalo masak sendiri memacam leh letakk.. Kalo kat kedai kim salam jek la.. Dah le mahal rencah kurang lak tu.. =(

 Kuah & Mee (kene goreng dulu yer mee ni)


Tara.... Ready to eat
 Resepi :-

Mee kuning - basuh & goreng dgn bawang putih + kicap cair...

Kuah
Tumis bawang putih sampai wangi
Masuk ayam, sotong, udang, fish ball, fish cake dan gaulkan
Masuk air.. maak sampai mendidih..
Masuk sos tiram & garam...
Masuk sayur , cendawan dan tunggu sekejap...
Masuk tepung jagung yang dah dibancuh air...
Masukkan lada sulah dan minyak bijan...
Jangn lama sangat nanti sayur lecur....
Tutup api dan curah kuah atas mee...

Sedap di makan panas2 dengan cii potong....

Selamat Mencuba....

No comments:

Post a Comment